Ulica bana Josipa Jelačića 4, 21000 Split
+385 21 314-412
liga@liga.hr

Edukacija – Motivacijski intervju u zdravstvu i socijalnoj skrbi

Prethodni mjesec smo u suradnji s Nakladom Slap organizirali i sudjelovali na edukaciji Motivacijski intervju u zdravstvu i socijalnoj skrbi koju je vodila Maja Vučić, prof.psih.

Motivacijski intervju poseban je oblik savjetovanja, inicijalno razvijen 1983. godine, a devedesetih godina prošlog stoljeća svoje mjesto nalazi na svim mjestima gdje rade pomagačke struke.

Ne koristi namjerno konfrontiranje, već se klijentu postavljaju dva ključna pitanja: “Koju dobit imate od sadašnjeg ponašanja?” i “Koji su rizici sadašnjeg ponašanja?”

Najčešće se koristi pristup usmjeren na osobu. U njemu se surađuje s klijentom, pri čemu ga se ne nagovara, nego se s njim pregovara. U procesu intervjua stručnjak sluša više nego priča, potičući na taj način unutarnju motivaciju klijenta, bez nametanja vlastitih rješenja.

Cilj edukacije je upoznati polaznike s osnovama i idejom u podlozi provođenja motivacijskog intervjua te im pružiti osnovne tehnike za njegovo provođenje u sklopu zdravstva i socijalne skrbi.

Naučili smo osvijestiti vlastite komunikacijske stilove, koji su nedirektivni stilovi komuniciranja, kako prepoznati potrebe klijenata i zastoje u motivaciji, kako učinkovito postavljati pitanja (otvorenog i zatvorenog tipa) i kako se nositi i razriješiti otpore u promjenama.

Edukacija je sufinancirana sredstvima Ministarstva zdravstva i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.