Ulica bana Josipa Jelačića 4, 21000 Split
+385 21 314-412
liga@liga.hr

Erik Lončar – glavna poveznica između Lige i filma

Naša volonterka Jana pripremila je intervju s Erikom Lončarom kako bismo vam još malo približili film i kako to izgleda baviti se filmom…

Možete li se ukratko predstaviti?

Erik Lončar. Ja sam filmski redatelj, filmski kritičar, filmski analitičar. Bavim se već 20 godina filmskom kritikom i analizom te sam imao više od 200 projekata od kojih je 3 dobilo nagradu.

Svaka čast! Koje nagrade?

Za najbolji eksperimentalni film.

Održavate mnoge radionice. Koje su neke od njih i kojim se temama najčešće bavite?

Prvo sam držao radionicu o tome kako se stvara film, ideje, provedbe, kamere, montaža i sve što ide uz to. Sada naginjem prema radionicama filmske analize jer sam jedini koji se time bavi. Smatram da će ljudi više uživati u filmu ako ga razumiju.

Zašto mislite da ima tako malo analitičara?

Jer smo često suočeni s oštrim kritičarima, kako samo filozofiramo i tako. Ali ipak je bitno shvatiti film, filmovi nam poručuju „Dokučite nas!

Koga ciljate kao sudionike na tim radionicama i što ciljate s njima?

Smatram kako je to za svakoga tko voli film. Ne za one koji gledaju film da zaspu, nego one koji imaju najdraži film i pogledali su ga bezbroj puta, ali još uvijek ima nešto nedokučeno u njima, nešto što ih muči. Želim da time, što sve više razumijevaju filmove, razumijevaju i život oko sebe. Ima toliko stvari na koje ne obraćaju pozornost, a ovako možda postanu svjesniji detalja.

Na društvenim mrežama, ali i uživo radite filmsku analizu, koja Vam je bila inspiracija za započinjanje analize i koji tip filmova najčešće analizirate?

Započeo sam zbog svoje majke, koja je za vrijeme moga djetinjstva imala vlastitu kolekciju svega o filmovima, kao IMDB. Oduvijek bi me pitala, što mislim o glumcima, filmovima… i tako sam zapravo cijelo djetinjstvo proveo kao analitičar, a da toga nisam bio ni svjestan. Najčešće analiziram filmove, koje vas ostave s upitnicima nad glavom, nebitno koji žanr.

Surađujete s Ligom za prevenciju ovisnosti. Od kada i kako je to sve započelo?

Od 2015. godine. Pitali su me želim li ljudima objasniti što je to film. Ispalo je toliko dobro da smo odlučili to raditi češće. Volim ljudima otvarati vrata filma, nebitno hoće li se netko time baviti. To ostaje u sjećanju i drukčije će gledati na svijet.

Kako odaberete film koji ćete puštati na filmskim druženjima s Ligom?

Zapravo filmove prilagođavam gledateljima i situaciji, tako da sam prvo krenuo s hororima te su tako protekle prve dvije godine. Kasnije sam ubacio Swiss Army Man, da vidim kakva će biti reakcija. Bili su oduševljeni pa sam odlučio puštati i drame. Sada su komedije iz 80-ih, zato što sam odrastao s njima. Najbitnija stvar je u tome da svaki film ima nekakvu pouku.

Je li Vam najveća prepreka motivirati gledatelje i kako u tome uspijevate?

Najteže ih je motivirati da odgovaraju na pitanja poslije filmova. Trudim se malo ih opustiti svojim pristupačnim karakterom.

Kako vidite svoju buduću suradnju s Ligom za prevenciju ovisnosti?

Kako je krenulo, neće biti kraja!

Filmska druženja s Erikom održavaju se u sklopu projekta “Mogu, hoću, djelujem”, sufinanciranog  sredstvima Ministarstva zdravstva te Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Erik Lončar WEB STRANICA

Erik Lončar INSTAGRAM