Ulica bana Josipa Jelačića 4, 21000 Split
+385 21 314-412
liga@liga.hr

Očitovanje u vezi medijskog izvještavanja o vršnjačkom nasilju

Povodom nemilog događaja vršnjačkog nasilja u Kaštelima želimo upozoriti na nekoliko problema u svezi s javnim diskursom nastalim uz ovaj događaj.
Smatramo potpuno neprimjerenim da se takva snimka dijeli putem društvenih mreža jer se na taj način čini višestruka traumatizacija same žrtve.
Mediji su ponovno, po tko zna koji put, o ovakvom događaju izvještavali neprofesionalno opetovano objavljujući samu snimku te iznoseći podatke o žrtvi – ime, dob, mjesto, škola koju pohađa, materijalne prilike te da je dijete s poteškoćama u razvoju.
Neprimjerena reakcija javnosti na društvenim mrežama, koja se mogla vidjeti kroz brojne komentare, dokazuje da nasilje rađa novo nasilje te da se mahom osuđuju imena i prezimena napadača, umjesto sami čin nasilja.
Najvažnija preventivna mjera za suzbijanje nasilja je edukacija o nenasilju te razvoj socijalnih i emocionalnih vještina – asertivne komunikacije, nenasilnog rješavanja sukoba i uvažavanje različitosti.
Apeliramo da je izloženost primjerima nasilnog ponašanja značajan rizični čimbenik pojave agresivnosti kod djece i mladih. Prevenciju nasilja potrebno je provoditi od najranije dobi, a odgovornost u implementaciji iste je na svim dijelovima društva, uključujući i medije.