Ulica bana Josipa Jelačića 4, 21000 Split
+385 21 314-412
liga@liga.hr

Edukacija – Rješenju usmjereni (Solution Focused, SF) pristup u resocijalizaciji ovisnika, zatvorenika i mladih s problemima u ponašanju

Od prošlog tjedna bogatiji smo za još jednu tehniku koja nam omogućava uspostavu bolje komunikacije i odnosa s našim korisnicima. Rješenju usmjeren pristup fokusira se na snage i otpornosti klijenta, traga za prethodnim rješenjima i iznimkama od problema, te kroz niz intervencija, potiče korisnika na više takvog ponašanja.

U tri intenzivna dana naučili smo kako voditi korisnike kroz oblikovanje njihovih ciljeva te izgrađivanje rješenja bez fokusiranja na problem, uz korištenje jezičnih alata poput utemeljenja i sumiranja ili ljestvice koja nama i korisnicima pomaže otkriti njihove kapacitete, resurse i osobine, ali i promjene/uspjehe koji se već događaju, opis njihove poželjne budućnosti te koliko smo blizu željenog rješenja.

Sudjelovalo je dvanaest polaznika i polaznica iz udruga Liga Prevencija Split, ANST 1700, Terapijska zajednica Mondo Nuovo, Udruga Porat, Udruga Ardura, Udruga Feniks Split.

Želimo se zahvaliti i voditeljicama edukacije, Sandri Šipki i Valentini Zeljak Božović iz partnerske organizacije Rehabilitacijski centar za stres i traumu Zagreb.

Edukacija Rješenjem usmjereni (Solution Focused, SF) pristup u resocijalizaciji ovisnika, zatvorenika i mladih s problemima u ponašanju provodi se u sklopu projekta LOKOMOTIVA – jačanje kompetencija, motivacije i timskog pristupa OCD-a u radu s ranjivim skupinama, UP.04.2.1.11.0028. Svrha je naučiti sudionike/sudionice kako primjenjivati SF pristup u savjetodavnom radu s ranjivim skupinama.

Projekt LOKOMOTIVA – jačanje kompetencija, motivacije i timskog pristupa OCD-a u radu s ranjivim skupinama, UP.04.2.1.11.0028 sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i sredstvima Ureda za udruge putem Natječaja Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice, UP.04.2.1.11, Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.–2020.

Za više o EU fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr