Ulica bana Josipa Jelačića 4, 21000 Split
+385 21 314-412
liga@liga.hr

Terapijska zajednica Mondo Nuovo – partneri na projektu “Lokomotiva – jačanje kompetencija, motivacije i timskog pristupa OCD-a u radu s ranjivim skupinama”

Kako je nastala Zajednica Mondo Nuovo?

Zajednica Mondo Nuovo je nastala 1979. godine u Italiji u gradu Civitavecchii, a osnovao ju je gosp. Alessandro Diottasi nakon smrti svog bratića od predoziranja heroinom.

Koja je vaša svrha i koji vam je cilj?

Misija Zajednice Mondo Nuovo je pomaganje svim marginaliziranim osobama, posebno osobama koje imaju problem ovisnosti. Uspješna rehabilitacija ovisnika o drogi, alkoholu i kocki i njihova uspješna resocijalizacija u društvenu zajednicu na način da postanu korisni i aktivni članovi društvene zajednice.

Vizija Zajednice Mondo Nuovo je promoviranje zdravih stilova života i uključivanje cjelokupne društvene zajednice u rješavanje problema ovisnosti i razbijanje predrasuda prema ovisnicima o drogi, alkoholu i kocki.

Cilj je uspješna rehabilitacija i društvena reintegracija ovisnika o drogi, alkoholu i kocki te smanjenje broja ovisnika na području cijele RH.

Koji su neki od vaših programa i projekata?

Zajednica Mondo Nuovo provodi programe prevencije „Pozititna mama, pozitivan tata!“ i „Čuvaj svoje zdravlje!“, programe resocijalizacije „Znanjem protiv predrasuda“, „Stambena zajednica Mondo Nuovo“ i „Edukacija i uključivanje liječenih ovisnika u sustav liječenja virusnih hepatitisa i HiV-a“.

Kako izgleda raspored aktivnosti u Zajednici Mondo Nuovo?

06:00 buđenje

06:00-06:25 osobna higijena, čišćenje soba i pravljenje kreveta

06:30 doručak, kojem prethodi trenutak molitve (za onoga tko je vjernik), nakon kojeg slijedi „dobro jutro“ od prvog odgovornog u centru

07:00 čitanje poslova koji se trebaju raditi u raznim sektorima za taj dan i početak poslova

09:20 pauza: trenutak da se svi sastanu

09:40 nastavak poslova

09:40-11:40 pojedinačni individualni razgovori sa psihologom (1-2 korisnika)

11:40 prekid poslova i priprema za ručak

12:00 ručak (svi zajedno), provede se minut u tišini prije obroka

13:00 osobne odgovornosti (vrtovi, kupatila, čišćenje centra itd.)

14:00 sastanak grupe

16:00 užina  

16:15 nastavak radova

20:00 večera (svi zajedno), provede se minut u tišini prije obroka

20:45 čitanje jednog od „životnih načela“ i rasprava o istom

21:00-22:00 pranje posuđa od strane korisnika koji su zaduženi za taj dan. Za to vrijeme odgovorni se sastanu s odgovornim za poslove da bi organizirali poslove na način da koordiniraju aktivnosti po sektorima

21:00-22:00 slobodno vrijeme koje se posveti igrama, pisanju pisama i raspravama o raznim temama

22:00-22:30 pisanje dnevnika (korisnik u programu piše svaki dan dnevnik u kojem u par rečenica napiše kako je proveo dan i kako se osjećao tijekom dana)

22:30 zaželi se laku noć, nakon što se trenutak razmislilo o završenom danu, ispričalo nekomu zbog nedoličnog ponašanja ili nedostatka.

Nedjeljom i praznicima je buđenje u 7:00. 

Svi važni trenuci u zajednici koji se provode zajedno označavaju se zvonjavom zvonca.

Postoji raspored za vršenje osobnih potreba kao što su: tuširanje, pranje rublja, čišćenje ormara, red za rad u kuhinji, svakodnevna izrada menija za doručak, ručak i večeru, red za posluživanje stolova, pranje tanjura itd., a koji se nalazi ovješen u  centru. Korisnici u programu imaju deset cigareta dnevno i tri kave tjedno.

Slobodno vrijeme u terapijskoj zajednici je svaki dan nakon večere gdje korisnici igraju društvene igre i čitaju knjige. Jednom tjedno se gleda film i prate svi nastupi reprezentacije Hrvatske u nogometu, košarci, rukometu i vaterpolu, gledaju se utakmice Lige prvaka i HNL-a. Tijekom tjedna korisnici mogu koristiti teretanu 30 minuta dnevno. Subotom popodne kada nije ljeto je slobodno sportsko popodne gdje korisnici igraju nogomet i košarku, a ljeti se subotom ide na more u Karin. Nedjeljom ujutro slušaju glazbu, popodne je slobodno gdje se korisnici odmaraju ili čitaju knjige.

Jednom mjesečno korisnici s osobljem idu u kino u Cinestar Zadar ili Šibenik te se tri puta godišnje organiziraju izleti u prirodu i okolicu.

Svaki dan nakon ručka se čita Evanđelje s time da zajednica Mondo Nuovo koja je katolička zajednica poštuje vjeru svakog svog korisnika i svakome omogućuje prakticiranje svoje vjere.

Na primjer korisnici čija je vjeroispovijest islam mogu donijeti u zajednicu Kuran i omogućuje im se prakticiranje njihovih običaja i blagdana.  

Također, poštuje se uvjerenje korisnika koji se izjašnjava kao ateist.

Napominjemo da u našoj zajednici nema pokušaja da se promijeni nečija vjera ili uvjerenje te primamo sve osobe bez obzira na vjeru, rasu ili nacionalnu pripadnost.

Također, korisnicima katoličke vjeroispovijesti nedjeljom se omogućuje sudjelovanje na sv. misi.

Kako uključujete volontere?

Volonteri pomažu u provođenju pojedinih aktivnosti projekata i programa koji se odnose na promociju programa i projekata, a najvažnije je što pripremaju buduće korisnike za ulazak u terapijsku zajednicu te iz vlastitog iskustva savjetuju obitelji budućih korisnika.

Zašto ste odlučili postati partnerom Ligi za prevenciju ovisnosti?

Liga za prevenciju ovisnosti Split i zajednica Mondo Nuovo imaju dugugodišnju uspješnu suradnju u području aktivizma i politika iz područja ovisnosti i zajedno su pokretali mnoge inicijative kojima su postignuti pozitivnici pomaci u borbi protiv ovisnosti. Suradnja sa svim djelatnicima Lige je uvijek ugodna i bilo je prirodno biti partner Ligi u provebi projekta kojim se osnažuje organizacije civilnog društva.

Pripremila: Jana Sirić Podrug, Ligina volonterka

Projekt LOKOMOTIVA – jačanje kompetencija, motivacije i timskog pristupa OCD-a u radu s ranjivim skupinama, UP.04.2.1.11.0028 sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i sredstvima Ureda za udruge putem Natječaja Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice, UP.04.2.1.11, Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020.

Za više o EU fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr

Fotografije su vlasništvo Terapijske zajednice Mondo Nuovo.