Ulica bana Josipa Jelačića 4, 21000 Split
+385 21 314-412
liga@liga.hr

Već 10 godina MOŽEMO, HOĆEMO, DJELUJEMO!

Na Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa koji se obilježava 26. lipnja, u Klubu Zona otvorena je izložba fotografija koju smo postavili zajedno s Centrom za pružanje usluga u zajednici Split, kako bi proslavili 10 godina suradnje.

A proslava je to zaista i bila! Klub Zona pokazao se premalim da istovremeno primi sve koji su htjeli prisustvovati otvorenju izložbe koja, premda se sastoji od tek 10 fotografija, od posjetitelja zahtjeva sasvim drugačiju pažnju i vrijeme provedeno u – čitanju.

Iščitati treba tri razine – prvo, samu fotografiju koja sadrži do deset predmeta važnih korisnicima Centra za pružanje usluga u zajednici. Ponegdje su to bila tek tri predmeta – veliki plišani medvjed, mala bočica parfema i roza torbica, a ponegdje i čitav niz vrlo osobnih sitnica, pa i onih ne baš sitnih – klavijatura, gitara, vatrogasnih odora, i slično. No, ono što se iz svih deset fotografija može iščitati jest da su to predmeti djece i mladih koja se zapravo ne razlikuju mnogo od svojih vršnjaka.

Na drugoj razini, posjetitelji su mogli iščitati “bilo grada” – ono što građani Splita misle o toj istoj djeci i mladima. Porazno, ali očekivano, o njima misle “sve najgore” – da su to huligani, divljaci, koji su s razlogom u “popravnom domu”.

Prečesto čujem da se za korisnike Centra kaže da su to djeca s problemima u ponašanju, ili još gore – s poremećajima ponašanja. A zapravo bi trebalo reći onako kako je: “to su djeca prema kojoj se poremećeno ponašalo! –  Josipa Ursić,  nekadašnja zaposlenica Lige za prevenciju ovisnosti, a danas odgajateljica u Centru za pružanje usluga u zajednici.

Upravo zato, treća stvar koju je trebalo pročitati jesu prikazi korisnika koje su napisali oni koji s njima rade – odgajatelji, socijalni pedagozi, zaposlenici Lige za prevenciju ovisnosti i Centra za pružanje usluga u zajednici. A o njima su doslovno pisali poeziju!

Ponosna sam na svu ovu djecu i sve što su uspjeli nadići. U svom radu, uvijek se trudimo prenijeti im znanja i vještine koje su im potrebne da se izbore s različitim problemima, i zato mi je drago kad vidim da su mnogi od njih prepoznali da za sebe žele bolje pa čak i kad je to, primjerice, odlazak u komunu. – istaknula je u svom pozdravnom govoru Marija Tešija, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici.

Ponosno je pred svojim predmetima pozirala i Vedrana Šokčević, iako je upravo u samom srcu Splita izložila Dinamov grb. Fotografu, Milanu Šabiću, prigovorila je što nije naknadno dodao Livakovića na ekran njenog mobitela, jer bi tek to onda bio potpuni prikaz nje i onog što je njoj bitno. Ali, dodaje pomirljivo, najbitnije joj je ipak da posjetitelji izložbe znaju da je ona, kao i svi drugi korisnici Centra, mlada osoba s emocijama, željama i snovima, koja je odrasla u okolnostima koje nije birala, ali koje svakako neće odrediti nastavak njenog života.

Programske aktivnosti provode se uz financijsku potporu Ministarstva zdravstva i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

U realizaciji izložbe sudjelovali su korisnici A., D., E., L., L., K., M., M., M., N., T., T., V., V., Z., djelatnici Centra za pružanje usluga u zajednici Split Marija Tešija, Ana Papak, Antonia Beroš, Renata Colić, Danijel Dimlić, Marijana Forker, Katarina Jonjić, Jelena Litović, Ante Madunić, Frano Marijić, Edin Nurkić, Petar Raljević, zaposlenici Lige za prevenciju ovisnosti Josipa Kokorić Tomašević, Ivana Čović, Paula Rakovac, Josipa Ursić, Ana Bauk, Antonia Smoljo, dizajner kataloga Nikša Vukša, novinarka Matea Zanić. Koncept za izložbu osmislila je i realizirala agencija za vizualno pripovijedanje – None of the above i fotograf Milan Šabić, uz pomoć marketinške agencije D.RIFTER.