Ulica bana Josipa Jelačića 4, 21000 Split
+385 21 314-412
liga@liga.hr

Volontiranje u Ligi

Volonteri su jedina ljudska bića na zemlji koja odražavaju naklonost ove zemlje, nesebičnu brigu, strpljenje i jednostavno voljenje drugih.

Erma Bombeck

Volontiranje je samo po sebi najveća nagrada, ali kada se još nadoda suradnja s predivnim ljudima, različitih interesa i života koji se podržavaju i nadopunjuju kroz zanimljive radionice i edukacije koje nas grade kao osobe je nešto nezamislivo. Ovako bih ukratko opisala kako je to biti članica Lige za prevenciju ovisnosti. Volonterka sam ovdje malo više od pola godine, ali se osjećam kao da s njima volontiram oduvijek. Kako bih vam još pobliže opisala Ligu, odlučila sam popričati s koordinatoricama, koje su nam veliki uzori, inspiracija i podrška.

O suradnji s mladim volonterima…    

Osobno ih ne doživljavam kao “tako mlade”, valjda jer imam dojam da sam završila srednju školu prije 2 godine, a ne skoro 8…. Svakako, kad usporedim svoju generaciju u njihovim godinama baš se primijeti pozitivna promjena. Zapravo, dok nisam počela raditi u Ligi, nisam bila svjesna da su mladi u Splitu toliko zainteresirani za volontiranje. Entuzijastični, aktivni, radoznali, empatični, ustrajni, mogla bih do sutra nabrajati. Zanimljivo mi je i čuti koji su trendovi sad u điru među njihovom generacijom, što čitaju, slušaju, gledaju, kakve planove imaju za ljeto, a kakve za neku dalju budućnost. Stvarno je gušt radit s njima jer su unatoč godinama zreli ljudi na koje se može računati, na koje se može osloniti i s kojima se može diskutirati o bilo kojoj temi. Da ne spominjem kako se može čuti svašta pametno od njih, toliko da staneš i zamisliš se.

Paula Rakovac, koordinatorica volontera

Ligini volonteri djeluju u sklopu programa „EMA – edukacija mladih edukatora“. Riječ je o programu univerzalne prevencije ovisnosti koji obuhvaća preventivne intervencije usmjerene na cijelu populaciju te je važan dio školskih preventivnih programa kojeg provodimo na području Splitsko – dalmatinske županije od 2007. godine. Program se zasniva na edukaciji mladih edukatora, učenika srednjih škola i studenata, koji pod mentorstvom stručnog tima Lige educiraju učenike osnovnih škola s ciljem smanjenja incidencije rizičnih ponašanja.

O utjecaju Lige na volontere…

Mislim da shvaćaju stvari drukčije i već mi pada na pamet nekoliko volontera na kojima su te promjene iz daleka vidljive, a kad bih krenula o svakome posebno, našlo bi se tu svakakvih (pozitivnih) promjena. Ali ne bi rekla da je to čisto zasluga naših radionica s volonterima. Jedan dio da, bar se mi trudimo da im budu i zanimljive i korisne, ali mislim da veću ulogu tu ima činjenica što imaju priliku sami održati i asistirati u provedbi preventivnih radionica u osnovnim školama. Osim što se za potrebe istih moraju detaljnije upoznati s teorijskom podlogom štetnosti i posljedica rizičnih ponašanja, dobiju i priliku usavršiti svoje komunikacijske vještine, razbiti strah od javnog nastupa, rade na svom samopouzdanju i slično.

Paula Rakovac, koordinatorica volontera

Postoje mnogi izazovi s kojima se moraju nositi volonteri edukatori. Prvi izazov je uopće stati pred djecu, njih 20-24 učenika viših razreda osnovne škole i održati radionicu. Treba se i dobro pripremiti, tj. savladati sadržaje o kojima govorimo kako bismo ih mogli što bolje prenijeti učenicima. Važno je naći svoj “stil” predavanja, u kojem se osjećamo najugodnije i koji najviše odgovara uzrastu učenika. Zna biti problem to koliko su svi razredi različiti, nekada će biti šutljiv razred, nekada bučan, ali ni jedno ni drugo ne garantiraju dobre i loše rezultate, zato se treba osjetiti atmosfera razreda i pokušati izvući ono najbolje iz njih. Naravno nemamo ni mi volonteri iste izazove, neki imaju odlične prezentacijske vještine, ali im je osobni izazov doći na vrijeme. Sve u svemu, svaki od ovih izazova koje savladamo grade naš karakter i pretvaraju nas u najbolju verziju sebe.

Nagrađivanje volontera jedan je od temeljnih dijelova menadžmenta volontera, a zahvalnost i druženje su u našim temeljima. Nastojimo postići i održavati grupnu koheziju jer nam je važno da volonteri budu “ekipa”. Zbilja se trudimo svaku godinu odvesti volontere na završni izlet da ih nagradimo za cjelogodišnji trud. Destinacija se bira demokratski i ovisno o sredstvima, a do sada smo bili zbilja na različitim aktivnostima – rafting, paintball, kanjoning, jahanje, planinarenje, vožnja brodom; ovisno jesu li volonteri više adrenalinski ili penzionerski raspoloženi. Ta druženja svi najviše volimo jer se još više povežemo, mislim da su jako važna za cijeli naš tim.

Ivana Čović, programska koordinatorica

Nekima odgovara javni govor, a nekima baš i ne…

Jednom od bivših volontera prva je radionica bila jako stresna, bez obzira na dosta priprema. Gledao je i slušao druge kako prezentiraju, međutim, kad je došao pred učenike stvorila mu se strka u glavi, nije mogao pohvatati misli i nije znao što govori. Došao je i na drugu radionicu gdje se opet skamenio te nije rekao niti riječi, pa je nažalost odustao od volontiranja u Ligi. 

Ivana Čović, programska koordinatorica

Drugi primjer volonterke koja je imala užasan strah od javnog nastupa, njoj su bile potrebne dvije godine, tj. oko 40 radionica da pokušati voditi radionicu. Tad sam se prvi put prepala za volontera, imala sam osjećaj da će nakon svake izgovorene rečenice pasti u nesvijest, nije disala, crvena kao paprika, ali zanemarivši sve te fiziološke reakcije zajedničkim snagama doveli smo radionicu do kraja. Rekla je kako joj je ta radionica jedno od najgorih iskustava, međutim nije odustala i u roku od godinu dana postala je jedna od boljih edukatorica. Prihvatila je izazov i pretvorila ga u svoju priliku. Sada smatra kako joj je to što je savladala strah od javnog nastupa pomoglo u svim područjima njenog života.

Lidia Božanić, voditeljica radionica

I za kraj…

Svakako bi preporučila svima koji se možda dvoume oko volontiranja ili će tek dobit tu ideju, da se odvaže na taj korak. Najviše naučiš o sebi I zašto si sve zapravo sposoban, doprinosiš društvu, razbiješ razne stereotipe I predrasude, upoznaš ljude sličnih interesa, po meni je to iskustvo koje te samo može obogatit.

Paula Rakovac, koordinatorica volontera

Kad radiš ono što voliš onda nemaš niti jedan radni dan, tako se kaže. Tako i ja volim raditi s vama mladima iako nekada zna biti zahtjevno jer ste toliko različiti, ima vas puno i s različitim potrebama, ali se sve to isplati kada vam dođu volonteri i kažu vam da se na vašim radionicama prvi put osjećaju prihvaćenima, da mogu biti ono što jesu, iznositi svoja mišljenja i kažu da im je volontiranje najljepši period života. Kada vidim vas volontere koliko ste sretni nakon završene radionice, kada vidim vaš osobni rast, to daje snagu za naprijed. Da skratim, vi volonteri ste izvor moje radosti i vječne mladosti, zato vam veliko hvala, voli vas Lile.

Lidia Božanić, voditeljica radionica

Pripremila: Jana Sirić Podrug, Ligina volonterka